Endodonție
Este ramura a stomatologiei care se ocupa cu tratarea afectiunilor pulpare (nervul dintelui).
Cand pulpa dentara a fost afectata se recurge la indepartarea ei, la curatare si sterilizarea canalelor radiculare si la obturarea acestora. Acest tratament este necesar pentru a mentine existenta si functionalitatea dintelui pe arcada chiar daca "nervul" a fost afectat.
Practic, endodonția se ocupă cu tratamentul cariei complicate, când bacteriile au infectat pulpa dentară, și într-un stadiu mai avansat, țesuturile din jurul rădăcinii unui dinte.
În timpul tratamentului endodontic, medicul indepărtează țesuturile inflamate sau necrozate curătand de resturi organice și bacterii întregul sistem de canale situat în interiorul rădăcinilor dintelui, pe care apoi îl umple etanș cu un material biocompatibil.
Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a patologiei, distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansării leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; însă probabil cel mai important dezavantaj al nerealizării la timp a tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infecției la nivel osos.