Radiologie CBCT

Echipamentul PLANMECA PROMAX 3D 

Ce este CBCT

Din denumire (cone-beam computed tomography) aflăm că această investigație este o tomografie computerizată cu fascicul conic.

CBCT este considerat standardul cel mai înalt pentru imagistica orală și maxilo-facială.

Computer tomografele ce realizează acest tip de tomografii avansate au o componentă robotică ce gravitează în jurul capului pacientului, preluând informații, sub forma a sute de instantanee plane, secvențiale.
În acest braț robotic există o sursă de raze X și un detector, poziționate diametral opus.

Conul de raze X este direcționat dinspre sursă, spre detector, prin capul pacientului.

Informațiile obținute sunt ulterior procesate computerizat, pentru a crea o imagine 3D cuprinzând în mod clasic zona orală și maxilo-facială, urechile, nasul și gâtul.

Imaginea rezultată poate fi manipulată computerizat tridimensional, cu ajutorul unor soft-uri speciale pentru observarea detaliilor de interes, de exemplu prin mărirea unei zone.

Pentru ce este utilizată investigația CBCT

Această investigație este preferată în aceeași măsură de medici și pacienți, pentru rapiditatea, eficiența ei ridicată, detaliile deosebite obținute și confortul procedeului.

Investigația CBCT este utilă pentru:

  • diagnosticarea și tratarea afecțiunilor orale (endodonţie, parodontoză, ortodonție).
  • diagnosticarea și tratarea afecțiunilor ORL;
  • pentru reducerea riscurilor intra-operatorii și post-operatorii în cazul intervențiilor chirurgicale dentare și ORL;
  • pentru ghidarea și rapiditatea intervențiilor specifice implantologiei și proteticii;

Diferența dintre CBCT și CT

Mulți oameni știu despre investigația CT (tomografia computerizată), dar puțini despre CBCT.
Computer-tomografele cu fascicul conic sunt din ce în ce mai utilizate, fiind prezente chiar și la noi în țară, în cadrul celor mai mari centre radiologice.
CBCT este alternativa mai modernă și mai sigură a investigației CT.

Diferențele dintre cele două tipuri de tomografie sunt importante:

  • Modul de realizare a investigației, în cadrul căruia diferă metoda de propagare a razelor X: în formă de evantai în cazul CT și sau în formă de con în cazul CBCT. Această tehnologie nouă determină un timp mult mai scurt de expunere la radiații, fată de tehnologia clasică CT.
  • Poziția pacientului în timpul examinării: pentru CBCT pacientul stă în poziție verticală (în picioare). Această poziționare elimină senzația claustrofobică și teama resimțită în timpul efectuării investigației CT, în cadrul căreia pacientul intră într-un tub;
  • Timpul necesar investigației, cu mult mai scurt în cazul CBCT. Acest rezultat a fost obținut datorită structurii conice a emisiei de radiații. O suprafață mult mai mare poate fi investigată în timp mult mai scurt. Iar un timp scurt de iradiere se traduce printr-o doză mult mai mică de radiații absorbită de organism.
  • Doza de iradiere cu 96% scăzută în cazul CBCT. Nu numai timpul de expunere joacă un rol în acest fapt, ci și inovația tehnologică încorporată în echipamentele moderne de tomografie computerizată cu fascicul conic.
  • Investigația CBCT este utilizată în special pentru regiunile orală și maxilo-facială, fiind special creată pentru aceasta. Investigația CT are aplicabilitate largă, fiind utilizată pentru orice zonă a corpului.
  • Prețul mai accesibil al CBCT, în comparație cu investigația CT.

Despre noi

Asigurăm gama completă de tratamente stomatologice și ne străduim să atingem excelența prin munca noastră.

Despre noi

Personalul clinicii

Echipă de dentiști dedicați meseriei, fiecare pacient beneficiind de un tratament stomatologic personalizat și de calitate.

Echipa noastră

Contactaţi-ne